Naše storitve : NAČRTUJEMO - IZVAJAMO - VZDRŽUJEMO zelene površine in vrtno tehniko.

image

DREVESNICA in

UREJANJE OKOLJA

Vrtnar Kurbus d.o.o. Starše 66x 2230 Starše (Marbor-Ptuj)

Januarja ZAPRTO

www.drevesnica.si - 24/7

Škodljivci: GOSENICE NA BOROVCIH

Škodljivci: GOSENICE NA BOROVCIH

1.RJAVA BOROVA GRIZLICA

rjava-borova-grizlica

Do invazije pagosenic pride v tretji dekadi marca. Prepoznamo jih po črni sijoči glavi in  zelenih progah. Objeda iglice prejšnjih let, iglice tekočega leta ostanejo skoraj nepoškodovane. Gostiteljske rastline so borovci vseh vrst, redkeje tudi smreke. Tako napadena drevesa moramo zaščititi z uporabo biotičnega varstva ali kemičnega tretiranja ali mehaničnega zatiranja, sicer pride do hudih poškodb poganjkov, ki potrebujejo več let, da se ponovno obrastejo.

2.NAVADNA BOROVA GRIZLICA

navadna-borova-grizlica

Ima dve generaciji letno, in sicer: april/maj, ter julij/avgust. Pagosenice obžirajo cele iglice prejšnjih let vse do baze. Včasih žrejo tudi skorjo in zelene storže. Pagosenice imajo rumeno zeleno glavo, hrbtna stran je skoraj črna. Živijo skupaj v koloniji 20-50 pagosenic v mlajših razvojnih fazah. Kasneje zapustijo kolonijo, pagosenica se zabubi v kokonu v iglicah ali v bližini dreves v travi.

Zatiranje: biotično varstvo, mehanično ali kemično zatiranje.

 

3.PINJEV SPREVODNI PRELEC ali BOROV PRELEC

borov prelec

Gosenice se pojavijo sredi julija. Čez dan se zadržujejo v zapredkih, ki so večinoma v zavetrju na južni strani krošnje. Ponoči se v procesijah odpravijo na obžiranje iglic. Za mlajša drevesa je takšna invazija pogosto usodna, drevo preprosto usahne. Na večjih drevesih pride do motnje rasti in zmanjšanega prirasta. Napadene dele rastlin izrežemo, ter sežgemo.

Telo gosenic je pokrito s številnimi dlačicami, ki so toksične in nevarne tudi za človeka. To je tako imenovani gosenični dermatitis, ki se pojavi, če pridemo s kožo ali sluznicami v stik s strupenimi dlačicami gosenic. Gosenice so še posebej nevarne za naše kosmatince, če jih pes poliže, ko se v  kolonah selijo iz drevesa na drevo po tleh.

Napišite vaš odziv

Vaš e-mail naslov ne bo objavljen! Zahtevana polja so označena s *